Onze airco specialisten

 

Een specialist in koeltechniek nodig?

Wanneer je koelsysteem of airconditioning niet werkt zoals verwacht, dan kan dat best een domper zijn. Een geheel nieuwe en kostbare unit aanschaffen is een optie, maar niet altijd noodzakelijk. Zeker niet als slechts een reparatie nodig is om je airconditioning weer aan de praat te krijgen. Een specialist in koeltechniek kan daarbij helpen Schakel  een Klantdirect professional in, dat ben je verzekerd van een koeltechnicus die je optimale service en kwaliteit levert. En je uiteraard van je airco-probleem af helpt.

Wat is koeltechniek?

Je hebt er vast wel eerder over gehoord, maar wat is koeltechniek nu eigenlijk? Koeltechniek is een term voor diverse technische oplossingen om ruimtes, voorwerpen en stoffen af te koelen en koel te houden. Er wordt warmte onttrokken aan de koelruimte, die ergens anders weer wordt afgegeven. Industriële koeling en airconditioning zijn gebaseerd op hetzelfde mechanisme: een vloeistof, meestal water of lucht, wordt gekoeld door de verdamping van een andere vloeistof. Het koudemiddelcircuit, het apparaat dat een compressor, verdamper, condensor en expansie omvat, is een integraal onderdeel van twee systemen.

Het ontstaan van koeltechniek

Al ruim 3000 jaar geleden werd er gebruik gemaakt van natuurlijke ijsblokken om voedingsmiddelen die aan bederf onderhevig zijn langer te bewaren. De eerste installatie voor het kunstmatig produceren van ijs verscheen rond 1860. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd elektriciteit steeds meer als krachtbron voor vele koelinstallaties ingezet. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de ontwikkeling van de koelcompressoren definitief vaste grond onder de voeten. Koelkasten en vriezers begonnen langzamerhand een onmisbare functie in het huishouden te krijgen. Tegenwoordig worden ze – net als airconditioning – zelfs als een standaarduitrusting van het huishouden beschouwd.

De airconditioner als koelsysteem

De airco is een apparaat dat we kunnen beschouwen als een wonder van moderne technologie. Een airconditioner is een systeem dat wordt gebruikt om een ruimte te koelen door warmte uit de omgeving te verwijderen en deze naar een buitenruimte te verplaatsen. Koude lucht kan – indien nodig – naar binnen worden verplaatst door ventilatieopeningen. De belangrijkste taak van de unit is om de luchttemperatuur in een gecontroleerde omgeving te verlagen en deze te ontvochtigen. De meeste airconditioningunits koelen de binnen lucht via een proces dat een koelcyclus wordt genoemd. Sommige airconditioners gebruiken verdamping of koeling om de kamertemperatuur te verlagen. Deze computers gebruiken over het algemeen een voeding van 110 VAC of 220 VAC. Airconditioners werken op dezelfde manier als een warmtepomp, maar de cyclus ervan staat bekend als koeling. Om te koelen, wordt een koelmiddel in verschillende stappen verwerkt.

Hoe werkt een airco

Een airconditioner werkt volgens de eenvoudige koelcyclus. Een airco onttrekt, als onderdeel van een centraal koelsysteem, thermische energie aan de woning en geeft deze af aan de buitenlucht. Je hebt veel soorten airconditioning, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Airconditioners zijn in staat om de temperatuur, vochtigheid of algemene luchtkwaliteit te veranderen. Meer specifiek maakt een airconditioner je huis koeler door warmte-energie uit het huis te halen en die warmte naar buiten over te dragen, en vervolgens de lucht in je huis te vervangen door koelere lucht.

In een eenvoudige airconditioner, zoals een raamunit, gaat het koudemiddel in vluchtige vloeibare vorm door een soort radiator die bekend staat als de verdamper, waardoor de lucht de kamer binnenkomt. Het koudemiddel verdampt bij contact met de radiator en absorbeert daarbij de warmte uit de lucht. De gekoelde en ontvochtigde lucht wordt door middel van een ventilator teruggevoerd naar de ruimte. Wanneer gekoelde lucht het verzadigingspunt bereikt, condenseert het vochtgehalte op de radiatorlamellen. Het water loopt door de koelvinnen en in de riolering. Ondertussen gaat het verdampte koelmiddel naar een compressor, waar het onder druk wordt gezet en in een andere radiator – dat bekend staat als de condensor – wordt gedwongen, die in contact staat met de buitenlucht.

Onder deze omstandigheden condenseert het koudemiddel weer in vloeibare vorm en geeft het de warmte die in de kamer wordt geabsorbeerd af aan de lucht die tussen de lamellen van de condensor wordt geperst. Deze hete lucht wordt naar buiten afgevoerd en de koelvloeistof stroomt door het expansie-apparaat, waardoor de temperatuur daalt tot koelniveaus als gevolg van de drukverandering. Het koelmiddel voltooit de cyclus opnieuw en gaat door de verdamper om het koelproces voort te zetten. In sommige units kunnen de twee sets radiatoren de functies omkeren, zodat de interne radiator in de winter de koelvloeistof condenseert en verwarmt in plaats van de kamer te koelen. Zo’n unit staat bekend als een warmtepomp.

Wat zijn de voordelen van airconditioning?

Wist je dat airconditioning niet alleen de kamertemperatuur veel comfortabeler maakt, maar ook verschillende voordelen voor je gezondheid kan hebben? Naast het koelen of verwarmen van de omgevingslucht heeft het apparaat nog vele andere gunstige functies. Met een airconditioning unit creëer je een comfortabelere omgeving , met de meest geschikte temperatuur en vochtigheid, schoner, frisser en gezonder, zonder vocht of vorming en schimmel, zonder tocht of geluid. De meeste airconditioners bieden verschillende functies:

• zorgt voor koeling – Basisfunctie van airconditioningunits. Door het koelsysteem draagt het bij aan koeling en nauwkeurige regeling van de kamertemperatuur.

• Zorgt voor verwarming – Bij apparaten met een inverterfunctie, waarmee de ruimte kan worden gekoeld of verwarmd. Deze toestellen zijn een totaaloplossing voor airconditioning in huis, waarbij door middel van een warmtepomp de airconditioning ook gebruikt kan worden voor verwarming. Dit is een groener alternatief voor traditionele verwarming, omdat energie uit de buitenlucht wordt gebruikt om het naar huis te brengen.

• Zuivert de lucht – Airconditioners zijn uitgerust met filters die stof, pollen en dampen uit de lucht verwijderen en helpen om schone en gezonde lucht te verkrijgen. Afhankelijk van de behoeften kunnen de filtratieniveaus worden verhoogd. Bij mensen met allergieën is filtratie essentieel, maar filters hebben regelmatig onderhoud nodig.

• Houdt de ontvochtiging in de gaten – De koelmodus van de airconditioner ontvochtigt ook de lucht. Een juiste luchtvochtigheid beperkt de groei van mijten en schimmels, wat weer helpt bij mensen met allergieën. Voor mensen is een luchtvochtigheid van 40 tot 60% het meest comfortabel.

• Zorgt voor ventilatie – Deze functie verwijdert de lucht van binnenuit en zorgt voor frisse, geconditioneerde lucht van buitenaf. In tussenseizoenen, zoals herfst en lente, wanneer de airconditioner niet aan staat, kan de ventilatie zelfstandig werken.

• Verhoogt het comfort – De airconditioning zorgt voor veel comfort en verlichting van de dagelijkse stress, aangezien het het mogelijk maakt om op elk moment van de dag de gewenste temperatuur te behouden, zelfs tijdens uren van intense zon of juist op zeer koude dagen.

• Voorkomt uitdroging – Door de luchtvochtigheid constant te houden, helpt de airconditioner uitdroging in het lichaam te voorkomen. Dit voordeel treedt op, omdat in omgevingen met een ideale luchtvochtigheid het lichaam niet veel zweet, waardoor wordt voorkomen dat je vocht via zweet verliest. Iedereen heeft er baat bij, maar vooral ouderen, baby’s, kinderen en zieken, aangezien zij het meest lijden onder de gevolgen van uitdroging.

• Bevordert een goede nachtrust – In de slaapkamers staan deze toestellen garant voor een prettige nachtrust. Dit voordeel van airconditioning kan, gelijkmatig en direct, onze prestaties bij dagelijkse activiteiten de volgende dag beïnvloeden, aangezien een goede nachtrust verkwikkend is.

De kosten voor koeltechniek

Hier meer over de kosten van airco installatie in huis. Zoals je ziet heeft een airco heel veel voordelen, maar wat als het stuk gaat? Hoeveel betaal je voor de reparatie van een airconditioner?

De kosten zijn in feite afhankelijk van :
1. Wat moet worden gerepareerd
2. Valt de airco onder de garantie / dekt de reparatie de garantievoorwaarden
3. Welke koeltechnicus huurt u in.

1: Het AC-onderdeel dat moet worden gerepareerd, bepaalt je totale reparatiekosten. Houd rekening met de kosten van het onderdeel (als het moet worden vervangen) en de arbeidskosten om het onderdeel te repareren of te vervangen.

2: Als je apparaat nog onder de garantie valt, betaal je veel minder aan reparatiekosten. Je airconditioner zou twee soorten garanties moeten hebben, te weten garantie op onderdelen en arbeidsgarantie.

3: De specialist in koeltechniek die je inhuurt om je airco te repareren, bepaalt hoeveel je aan arbeidskosten betaalt. Een koeltechnicus is echter niet iemand op wie je wilt bezuinigen . Waarom? Eenvoudigweg, omdat goede koeltechnici beter werk doen, en dat geldt zeker voor de airco specialisten die zijn aangesloten bij klantdirect Zij hebben de ervaring en knowhow om je airco-apparaat correct te repareren, zodat deze langer meegaat. Aangesloten koeltechniekers –deskundigen van klantdirect  zijn erkend én verzekerd. Zij overleggen met jou wat de beste oplossingsmodellen zijn en de kosten die daarbij horen.

Een airco specialist nodig?

Direct contact