Onze kachel installateurs

 

Houtkachel plaatsen, gaskachel onderhoud

Als het buiten weer kouder wordt en wanneer de herfst weer in aantocht is, zoeken we met zijn allen de gezelligheid binnen op. Wat geeft er nu meer een fijne sfeer dan een houtkachel? De geur, het geknetter, die heerlijk warmte en vlammen waar je in weg kan dromen. Het creëert sfeer, warmte en een behaaglijk gevoel, en met die lange herfst en winters heb je er veel profijt van. Gezien de stijgende energie tarieven ,waar veel huishoudens mee te dealen hebben , zijn er diverse prijzen van Houtkachels, pellet  kachels , Voor iedere woning – eigenlijk ruimte waar huiseigenaren veel in vertoeven , maar wat kost nou een houtkachel installeren, en waar moet je rekening mee houden? Klantdirect geeft antwoord op al deze vragen, zodat ook jij op zoek kan naar een houtkachel om in weg te dromen.  Vraag vrijblijvend een offerte aan bij klantdirect. Een installateur die is aangesloten bij Klantdirect  zorgt ervoor dat het kachel plaatsen vakkundig en veilig gebeurt. Zo steek jij deze winter vol vertrouwen je kachel aan, en geniet je van dat prachtige vlammenspel.

Welke soorten houtkachels bestaan er ?

Je kan verschillende typen houtkachels installeren, met elk hun esthetische eigenschappen en hun voor en nadelen. Om een goede keuze te maken hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.

Gietijzeren houtkachel: Gietijzer is een duurzaam ijzer dat de warmte goed vasthoudt. Gietijzer wordt in de vorm van de kachel gegoten en heeft dus geen kwetsbare naden. Gietijzer heeft als nadeel dat het kan roesten.
Stalen houtkachel: Een stalen kachel is van dunner materiaal, waardoor het snel opwarmt, maar ook snel zijn warmte kwijt raakt. Een stalen kachel wordt veel gebruikt in strakke en moderne interieurs.
Speksteenkachel: Deze houtkachel is gemaakt van speksteen. Deze steen houdt de warmte lang opgeslagen. Zo kan een stookbeurt een ruimte tot 14 uur lang verwarmen, zonder dat er continu gestookt moet worden. Het is dus een kachel met een hoog rendement, maar ook met een hoog kostenplaatje.
Tegelkachel Deze kachels zijn gemaakt van Chamotte, een steensoort die minder goed warmte vast kan houden dan speksteen. Om die reden zijn de tegelkachels vaak groter in formaat, zodat ze dezelfde ruimte warm kunnen stoken.
Pelletkachels: Wanneer je een pelletkachel plaatsen wilt, kies je voor een volautomatisch haard. De pelletkachel wordt namelijk elektrisch aangestuurd, dat zorgt ervoor dat het rendement zeer hoog is. Voor een pelletkachel gebruik je pellet hout korrels als brandstof. Je hoeft dus niet zelf een vuurtje te starten en op gang te houden.

Type houtkachels

Daarnaast heb je ook nog verschillende typen houtkachels en variatie van bevestiging. De meeste typen houtkachels zijn verkrijgbaar in gietijzer, staal, tegel en speksteen. Doordat pelletkachels volautomatisch zijn en dus anders in elkaar steken, komen die veel voor in de vrijstaande houtkachel variant. De keuze uit het type is vaak meer vanuit het esthetisch oogpunt dan vanuit rendement en duurzaamheid. Die optie worden vaker toegepast bij het soort houtkachel keuze. Het weegt dus ook mee in de vraag wat kost een houtkachel installeren?

Vrijstaande houtkachel: Zoals de naam al doet vermoeden staat deze kachel los van de muur en is hij met een pijp verbonden aan de schoorsteen. Vaak is hij voorzien van ramen en een stalen onderplaat ter bescherming van de vloer.

Inbouw houthaard: Deze kachel is ingebouwd in de muur, het geeft een mooi strak effect en huisdieren kunnen zonder problemen er onder doorlopen.

Hangende houtkachel: Deze kachel kan zowel aan de muur hangen of los in een ruimte aan zijn pijp bevestigd worden. De wand variant wordt veel gebruikt in kleinere vertrekken, de los hangende kachel plaatsen vakmannen die bij klantdirect zijn aangesloten vaak in grotere ruimtes.

Wettelijke bepalingen rond het kachel plaatsen

Vanaf januari 2022 gelden de nieuwe Europese regels voor houtkachels. De nieuwe regels eisen een rendement van 70% en de houtkachels mogen niet meer dan 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. In Nederland is er besloten deze wetgeving alvast te handhaven voor alle nieuw te kopen kachels.
De huidige wetgeving rondom het houtkachel installeren is nog vrij minimaal. Vanuit de overheid is er alleen de CE-typekeur veiligheidseisen verplicht gesteld. Ook qua uitstoot en rendement is Nederland nogal terughoudend met zijn eisen. Zo moet de kachel een 30 tot 50% rendement behalen en mag het een koolmonoxide uitstoot van 1% geven en er zijn geen regels voor het fijnstof uitstoot.
Verder verbiedt artikel 7.22 van het Bouwbesluit 2012 om voor de omgeving hinderlijke of schadelijk rook, roet, walm of stof te verspreiden. Vandaar dat installateurs van klantdirect  de pijp van de houtkachel installeren tot boven de nok van het dak. Houdt hier dus rekening mee met de vraag wat kost een houtkachel installeren mij.

Houtkachels installeren en milieu

Er wordt door een kleine groep Nederlanders flink gemopperd op de houtkachels en de overlast die ze zouden veroorzaken. Zo hebben mensen met luchtwegklachten last van de rook en zou het slecht zijn voor het milieu. Doordat veel oude kachels een laag rendement hebben, verliezen ze heel veel warmte en kost het meer brandstof, maar er is goed nieuws voor iedereen die een houtkachel installeren wilt en aan het milieu wilt denken. Waar de oude houtkachels een rendement van 10-20% hebben, zijn de moderne houtkachels veel slimmer in elkaar gezet. Zo behalen ze met gemak een rendement van 80-90%. De moderne kachel geeft dus veel meer warmte met minder brandstof, en heeft zo een minder grote impact op het milieu.
Hoe milieubewust je kachel is, ligt ook aan welk soort houtkachel je installeert. Een speksteenkachel is veel milieuvriendelijker, dan wanneer je een gietijzeren kachel plaatst. Wanneer je daarentegen een pelletkachel plaatsen wilt, ben je weer energie zuinig bezig. Een milieu overweging kan dus antwoord geven op de vraag; Wat kost een houtkachel installeren mij? Ook is het slim om eens in de zoveel tijd je schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger ( zie onze schoorsteenvegers)  . Een schone schoorsteen zorgt voor goede luchttoevoer en rookafvoer, beide zorgen ervoor dat jouw vuurtje beter en langer brand op minder brandstof.

Pelletkachel plaatsen

Wanneer je een pelletkachel plaatsen wilt in je woning, kies je voor een schone manier van houtbranden. Door het gesloten systeem kan er geen rook, vonken of stof in je woonkamer komen. Een pelletkachel plaats je ook wanneer je niet veel gedoe wilt met het aanmaken van het vuur, één druk op de knop is voldoende. Doordat de kachel volautomatisch is en een gesloten systeem heeft, kunnen de kachels een rendement tot wel 94% halen. Ook hoef je bij het pelletkachel plaatsen niet te denken aan een grote verbouwing. Deze kachel plaats je namelijk aan een klein rookkanaal en je hoeft geen schoorsteen tot aan de nok te hebben. Door het gebruik van houtkorrels is er ook geen noodzaak om aan de slag te gaan met blokken hout. Een pelletkachel plaatsen de installateurs van klantdirect voor de sfeer in jouw huis en het gemak in gebruik.

Wat kost een houtkachel installeren ?

Nu vraag je je vast af wat kost een houtkachel installeren. Dat ligt helemaal aan de kachel en de bestaande situatie. Wil je een pelletkachel plaatsen? Dan is een dunne pijp naar buiten nodig. De houtkachel installeren kosten zullen aanzienlijk hoger zijn als er een schoorsteen gecreëerd moet worden. Het is belangrijk dat de schoorsteen nog in goede staat is en geen vuil of verstoppingen heeft. Wil je een houtkachel installeren zonder schoorsteen? Dan zullen de houtkachel installeren kosten meevallen. Zonder schoorsteen kan je alleen de sfeer nabootsen. Een houtkachel installeren zonder schoorsteen is alleen mogelijk met een gaskachel, elektrisch of een bio-ethanol. Deze verbranden de brandstof geheel op en hebben daarom geen schoorsteen nodig. Wat het kost een houtkachel te installeren, is vaak ook de aansluiting naar de schoorsteen. Wat kost een houtkachel installeren nu concreet? Of je een pelletkachel plaatsen wilt of een gietijzeren houtkachel, als richtprijs kun je aanhouden dat volledige installatie vanaf € 2000,- een richtlijn is inclusief type kachel . Hoe groot de klus wordt, is afhankelijk van de situatie. Meld daarom bij je aanvraag duidelijk wat je huidige situatie is en om welke kachel het gaat. Een installateur zal contact met u opnemen, waar ook een afspraak mee gemaakt wordt om de situatie bij u woning  te komen bekijken, tevens in goed overleg een prijsopgave geven.

Een kachel installateur nodig?

Direct contact